o operaciji:grad

Operacija:grad je platforma za zajedništvo i suradnju koja povezuje različite aktere nezavisne kulture. Operacija:grad postavlja nezgodna pitanja i promovira kulturu kao poligon za kritičku debatu i refleksiju o suvremenom društvu. Operacija:grad otvara nove prostore za kulturu i tako pokazuje nove oblike javnog života i moguće smjerove razvoja grada. 

Operacija:grad je svojevrsni festival zagrebačke nezavisne kulture koji ove godine navršava svoju petu obljetnicu i prigodno zaokružuje dosadašnja nastojanja ove scene. Donosi iznimno raznolik program – od radova domaćih i stranih umjetnika suvremenih vizualnih i izvedbenih umjetnosti do raznolikih glazbenih i zabavnih sadržaja. Ona nema čvrstu i isključivu programsku koncepciju, nema svoje kustose niti svoje zvijezde, nema glavni niti sporedni program. Ona sama unaprijed dokida pretenziju da pokazuje najbolje, najpriznatije ili najpopularnije.  Programiranje Operacije je otvoren proces prikupljanja mogućeg i okupljanja ljudi voljnih pridružiti se ovom zajedničkom poduhvatu.

No, Operacija ipak nije samo vašar bez poveznice. Nju ne treba toliko tražiti u samom programu, već prije u prostorima u kojima se oni odvijaju i koji tako postaju, a neki i ostaju, mjesta okupljanja, zajedničkog doživljaja i intenzivne komunikacije. Dva središnja prostora, bivše tvornice, a danas kulturni centri, Pogon Jedinstvo i Autonomni kulturni centar Medika, nedavno otvoreni za javnost, predstavljaju eksperiment stalnog otvorenog programiranja i tako dalje baštine i prenose temeljne odrednice Operacije. Njima se sa svojim muzičkim programom pridružuje i jedan od prvih zagrebačkih klubova nezavisne kulture, Močvara. Posebno simboličko mjesto na mapi Zagreba zauzima bivša destilerija Badel, koja je bila i središnji prostor prve Operacije:grad 2005. godine. No ova tvronica, koja još uvijek nije postala očekivani centar za kulturu, ima i dužu kulturnu povijest. Na jedan od tih momenta podsjetit će Montažstroj, sa svojim obnovljenim projektom “Vatrotehna 2.0”.

Operacija:grad vas poziva da nam se pridružite, da s nama uživate, razmišljate, komentirate, debatirate, predstavljate i da se odlično zabavite. Operacija:grad je otvorena svima.