Predstava „The New Man“ u izvedbi njemačke skupine Ligna!

Njemačka umjetnička skupina Ligna u dva će navrata u Pogonu Jedinstvo izvesti predstavu „The New Man“!  „The New Man“ je predstava bez glumaca i bez pozornice. U njoj se ne može vidjeti ništa osim aktivnosti posjetitelja koji slušaju radio dramu. Drama se bavi estetskim pozicijama četvorice različitih autora: Brechtov Lehrstueck u kojem geste, društvene pozicije i tako društvo u cjelini stupaju u igru; Bewegungschoere, zborovi pokreta u kojima same kolektivne vibracije disperziraju moć plesača Rudolfa von Labana; Meyerholdove biomehaničke vježbe pomoću kojih glumci obnavljaju svoje tijelo i tako oblikuju novu vrstu subjektiviteta; i Charlie Chaplinova spoticanja preko svih tih utopijskih vizija i njihovih obećanja. Drama predlaže geste i pokrete prema tim različitim nacrtima novog čovjeka. Ali publika ne sluša iste stvari u isto vrijeme. Posjetitelji su razdvojeni u četiri grupe. Svaka grupa najprije sluša jednu od tih pozicija, nakon čega se program mijenja, a njihova uloga se premješta u drugu grupu. Svi posjetitelji tako igraju istu ulogu četiri puta, ali svaki put po drugim pravilima. Na taj su način oni istovremeno i glumci i gledatelji. The New Man zahtjeva da se geste i pokret proizvode kao javna, kolektivna pitanja.
The New Man je predstava u trećem licu koja iskorištava iterabilnost (ponovljivost) geste te tako nanovo promišlja estetske paradigme Brechtova Lehrstuecka. Nada da bi se u igri mogle pridružiti sve društvene institucije, koje su u trenutnim okolnostima raštrkane, održava se na životu u disperziji između različitih pozicija predstave/igre.

Grupu LIGNA su 1997. osnovali umjetnici Ole Frahm, Michael Hueners i Torsten Michaelsen. U svim svojim radovima LIGNA se prema svojoj publici odnosi kao prema kolektivu proizvođača. U tim privremenim udruženjima moguće je proizvesti nepredvidive, neupravljive efekte koji osporavaju regulaciju prostora. Jedan od njihovih modela korištenja medija, Radio Ballet, slušatelje uvodi u koreografiju isključenih i zabranjenih gesti u nekad javnim, sad kontroliranim prostorima. LIGNA je svoje radove izvodila na mnogim festivalima i u različitim prostorima, među kojima ističemo Kampnagel u Hamburgu, HAU u Berlinu i X-Moradia u São Paulou.

Raspored izvedbi:
Utorak i srijeda, 28. i 29.09., 20 sati, Jedinstvo
Ulaz: 40 kuna

VAŽNA NAPOMENA: ZBOG OGRANIČENOG BROJA ULAZNICA, MOLIMO VAS DA ISTE UNAPRIJED REZERVIRATE I TO NA E-MAIL pr@operacijagrad.info!