Večeras počinje Operacija:grad 2010!

Početak Operacije:grad 2010 označit će neobična kombinacija svjetlosnih i video instalacija popraćenih koncertom benda zvukbroda. Naime, od 22 sata u Pogonu Jedinstvo sve posjetitelje očekuje interaktivna instalacija svjetla, uz dvostruku namjenu – kao scenski element za koncert zvukabroda te kao interaktivna instalacija. EL je inače serija site specific interaktivnih instalacija svjetla, a dosad su izvedene u Galeriji Jogurt 2009. i na Outlook Festivalu 2010. Ova instanca EL serije nazvana je EL Uni, a autor je Ivan Lušičić Liik. Omoto je pak prostoru prilagodivi ekran/platno za projekcije konstruirano od plitkih krnjih tetraedara od stiropora koji čine pravilnu mrežu na platnu. Promjenjivost platna koje se svija po stranicama svakog od tetraedara daje mogućnost preoblikovanja i stvaranja nepravilnih trodimenzionalnih konstrukcija koje se zatim oživljava dodatnim presvlačenjem slikom generiranom kroz autorski vvvv patch (fierfau), meso softwarea za video sintezu. Video teksture generiraju se u realnom vremenu i kontrolira ih ambijentalni zvuk i glazba. Autori su Smp i Vk.

Zvukbroda su Tomislav Domes i Ivan Slipčević, rezidencijalni umjetnici kluba Mama i suosnivači izdavačke kuće slobodne glazbe Egoboo.bits. Na pitanje kako bi opisali svoj zvuk kažu: “Melodičan deep house, s puno synthesizera i često naglašenim bas linijama.“
Službeni početak Operacije:grad 2010 dogodit će se još ranije, u prostoru Medike, od 20 sati uz program Autanje autohomofobnih ormaruša političara, a nastavlja se slušaonicom  Air Afrika Night: Prince Shango. Od 22.30 sata otvara se Zbeletron sezona – u suradnji s Zagreb Prideom, a u sklopu Operacije:grad, glazbena poslastica Zbeletronn+Partycipacija podrazumijeva višesatni party. Dj Nora Gnom, residentica Zbeletron partyja, Elektropionirke, audio vizualni trio iz BiH te Dj Mayo, rezident DJ festivala fotografije „Organ Vida“ zabavljat će vas do kasno u noć!
Operacija:grad prvog dana ne zaobilazi ni Močvaru! Novi Močvarin program Gipsy Punk Caravan from Mexico to Balkan uz DJ Seru, DJ-icu Lunu Morado i VJ Paora od 22 sata predstavlja opako uzbudljivu feštu i neobuzdano veselje uz Perković rakije i vatreni miks zvukova: ciganski i balkanski ritmovim, klezmer i sevdah, rumba, cumbia, salsa i flamenco, reggae, ska, dub, gipsy, punk, hip hop, reggaeton.
Pozivamo vas da nam se pridružite i zajedno s nama otvorite posljednje izdanje Operacije:grad!