Vatropokretač

Vječna vatra s Oltara domovine tijekom ove godine prestala je gorjeti. Razlog je banalan: gradske i državne vlasti nisu se uspijevale dogovoriti oko financijske nadležnosti za održavanje mjesta na kojem se odaje počast hrvatskoj domovini. Tako je u šesnaest godina Oltar domovine zaokružio svoje postojanje: od prostora izuzetnog državno-protokolarnog značenja i simboličkog naboja do mjesta masovne konzumacije sendviča i piva te omalovažavanog spomenika kulture namjerno prepuštenog propadanju i zaboravu.

Upravo ovo dugogodišnje suzdržano odricanje odgovornosti i svjesna devastacija kulturnog dobra povod je akciji Montažstroja naziva “Vatropokretač”.

Unutar prostora našeg nacionalnog Olimpa – Medvedgrada 20. rujna 2010. bit će upriličena koncertna izvedba Eshilovog “Okovanog Prometeja” koji je sadržajno vezan uz ogoljivanje mehanizama političke sile i vlasti.

Montažstroj u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladihOperacijom Grad ifestivalom Perforacije organizira prijevoz do mjesta izvedbe s polazištem u Teslinoj 7, ispred ulaza u Z/K/M, u 17.30 h. Besplatan prijevoz uz predočenje članske iskaznice osiguran je zainteresiranim pripadnicima HDZ-aSDP-a, a posebno se potiče sudjelovanje njihovih podmladaka. Također, određen broj mjesta predviđen je za nestranačke posjetitelje uz uvjet da organizatoru na uvid prilože fotokopirani primjerak vlastite domovnice.

Ulaz u Medvedgrad dužni su platiti svi sudionici u iznosu od 10 kn. Novac od prodanih ulaznica ide na račun javne ustanove Park prirode Medvednica, a sama je izvedba besplatna.

“Vatropokretač” je sastavni dio obnovljenog projekta “Vatrotehna 2.0″, u sklopu kojeg je 11. rujna izvedena umjetnička akcija Achtung Alarm! 2.0. kao pokušaj upozorenja na moguće nadolazeće katastrofe. Sve ove akcije poseban su program ovogodišnje Operacije Grad, a ujedno su i najava Tjedna izvedbenih umjetnosti Perforacije. „Vatrotehna 2.0“ bit će premijerno izvedena 10. listopada 2010. u Zagrebačkom kazalištu mladih.